Bröllopspar går från vigselplatsen efter bröllop i naturen Krokstad herrgård Säffle Värmland

Bröllop i naturen

Sedan jag började fota bröllop 2014 så har det blivit allt vanligare med bröllop i naturen. Det verkar vara en trend med utomhusbröllop. Av alla bröllop jag fotade under 2023 så var ca en tredjedel bröllop i naturen. Året före var det bara ca 10%. Åren före det så har jag bara fotat något enstaka bröllop utomhus varje år. En faktor som kan ha påverkat är att både 2023 och 2022 har varit fina somrar. 

Om du vill se mer av mina bröllopsbilder klicka på länken nedan.

Platser för utomhusbröllop

Bröllopspar som vill ha bröllop i naturen väljer olika platser för sin vigsel. En del har dem hemma i trädgården, en del har dem vid sommarhuset men det vanligaste är att ha ett utomhusbröllop på området där middag och bröllopsfest skall vara.

Utmaningar med utomhusbröllop

Att ha ett utomhusbröllop är såklart alltid en risk då det kan bli dåligt väder men då gäller det att ha en plan B vilket alla bröllopspar verkar ha. Antingen garderar man sig med ett tält om man har bröllopet i trädgården hemma eller vid sommarhuset eller också finns det en lokal i närheten där festen ska vara där man kan hålla bröllopet om det skulle bli dåligt väder.

Är humanistisk vigsel en ny trend?

En annan trend som verkar ha ökat under 2023 var att fler verkar vilja ha en humanistisk vigsel snarare än ett traditionellt bröllop i kyrkan. Jag fotade sammanlagt sju humanistiska vigslar under 2023 och ingen under 2022. Åren före det har bara varit några stycken. Kanske detta beror på att det är lättare att boka en humanistisk utomhusvigsel än det är att boka en präst för ett bröllop i naturen. Eller kanske det beror på något annat.

Det naturliga som en gemensam nämnare

Oavsett orsak så tror jag att båda dessa trender har en annan gemensam nämnare och det är att många vill ha naturliga bröllop snarare än traditionella bröllop. De flesta av de bröllopspar jag fotar säger att de vill ha naturliga bilder från sitt bröllop oavsett var bröllopet är och oavsett om det gäller bilder från bröllopsfesten eller brudporträtt. När jag träffar ett bröllopspar för första gången frågar jag dem alltid. Vad är det viktigaste med de foton ni vill ha från bröllopet? När ni tittar på bilderna jag skickar till er efter bröllopet – hur vill ni att de ska se ut? Nästan alla bröllopspar svarar samma sak: vi vill att de ska se naturliga ut och att de ska fånga stämningen under dagen. 

Kan detta bero på att vi alla matas dagligen genom sociala medier med artificiella bilder som inte speglar verkligheten? Antingen är bilderna vi ser photoshoppade och förstärkta och/eller så är de gjorda i AI program. Hur som helst så speglar de inte vårt liv. Kanske människor börjar tröttna på detta och längtar efter det som är naturligt och speglar deras liv så som det faktiskt är? Jag har inte svaret på denna frågan men min känsla är att det verkar som att allt mer människor söker efter det realistiska, enkla och naturliga vilket också innebär att allt mindre bröllopspar vill ha bröllop i kyrkan och föredrar en humanistisk vigsel.

En bröllopsfotografs syn på bröllop i naturen

Jag älskar att fota bröllop i naturen. Att fota bröllop i kyrkan är också kul men alla bröllop har sina olika fördelar och nackdelar. Att fota bröllop i kyrkan innebär ofta att fota i dåligt ljus medans ett utomhusbröllop ofta innebär att fota bröllop i för mycket ljus. En av de största utmaningarna en bröllopsfotograf har är att hantera ljus. För lite ljus är en utmaning och för mycket ljus är en annan utmaning. För lite ljus innebär ofta att bröllopsparet blir mörkt och att bilden får lägre kvalitet pga brus från kameran då jag måste fota i lite ljus. För mycket ljus innebär att bröllopsparet får hårda skuggor från solen som står högt på himlen och att huden blänker från det starka solljuset. Jag brukar därför rekommendera bröllopsparet som planerar för bröllop i naturen att välja en plats med skugga. Som fotograf vet jag att det finns mer ljus än vad de flesta tror i skuggan. Jag kan dessutom använda blixt i skuggan för att få mer ljus om skuggan inte ger tillräckligt med ljus. I en kyrka är jag inte tillåten att använda blixt och i direkt solljus så gör blixten självklart ingen nytta men vid ett bröllop utomhus i naturen där kan jag alltid använda blixt. En annan stor fördel för mig som bröllopsfotograf är att jag kan röra mig fritt och hitta intressanta vinklar när jag fotar bröllop utomhus. Varken i kyrkan eller på Rådhuset får jag jag vara var jag vill. På Rådhuset måste jag stå i ett hörn hela vigseln och i kyrkan får jag inte gå in på det området där prästen står. Vid utomhusbröllop brukar det aldrig vara några problem var jag står när jag fotar.

Min rekommendation för planering av utomhusbröllop:

Min rekommendation till dig som planerar för bröllop i naturen är att välja en plats med skugga och i sämsta fall en plats där solen lyser på er bakifrån.

Nedan kan du se några bilder från olika bröllop i naturen som jag fotat sedan jag startade min karriär som bröllopsfotograf 2014. De flesta av bilderna är fotade i naturligt ljus och en del med blixt.

Bilderna i galleriet visar endast bilder från själva ceremonin. Om du vill se bilder från en hel bröllopsdag kan du även kolla in mitt bröllopsgalleri där jag har samlat några av mina bästa bilder från olika bröllop.

Läs gärna min artikel om bröllopstrender 2024.

Information eller bokning: +46 730412373 mail.karlstad@pixpep.se