Bröllopsfotograf i Karlstad

Jag är nu 2020 inne på mitt sjätte år som bröllopsfotograf. Jag älskar att fota bröllop. Ett bröllop innehåller allt från glädje, skratt, tårar till ögonblick där man håller andan. Under de sex år jag har jobbat som bröllopsfotograf har jag jag åtagit mig att fota bröllop över hela Värmland inklusive Karlstad. Jag erbjuder halvdag- och heldagspaket för mina kunder i Karlstad. Mina paket inkluderar allt. Inga extra kostnader tillkommer. Bilderna levereras digitalt i hög upplösning i både färg och svartvitt och du kan använda dina bilder som du vill på sociala medier hemsidor etc. Läs priser för mer information.

Jag har utformat mina tjänster utifrån vad jag tycker du bör tänka på för att kunna välja rätt bröllopsfotograf till din stora dag. Först och främst anser jag att du måste fundera igenom dina behov grundligt. Vad är dina största behov när du bestämt dig för att anlita en bröllopsfotograf till ditt bröllop? För en del är det att man väljer en fotograf som man känner att man kan fungera ihop med. Själv anser jag detta vara mindre viktigt då en fotograf enligt min åsikt ska vara en fluga på väggen och observera samt fånga allt som sker under dagen. Speciellt om du anlitat en fotograf för en heldag. Det är också så att om en fotograf har jobbat i många år så är hen van att jobba med människor. Kolla därför hur erfaren fotografen är. Har de bilder från många bröllop att visa upp eller inte. Ni kan även fråga efter referenser.

En del väljer också fotograf för att de kanske har behov av en fotograf för endast en halvdag. Då behöver du såklart finna en fotograf som erbjuder halvdagsfotografering. Men att hyra en fotograf för en halvdag innebär också oftast att man behöver en flexibel fotograf som är lyhörd och fotar vad ni vill att hen ska fota när ni vill, men kanske också samtidigt komma med råd när ni kanske inte riktigt har koll på hur ni ska lägga upp allt. Det är då viktigt att fotografen erbjuder ett planeringssamtal före bröllopet oavsett om det är halvdag eller heldag.

Planeringen för hur och när fotografen ska finnas tillgänglig och vad fotografen ska fota samt när och var är avgörande för slutresultatet. Ni kanske vill att fotografen ska vara med på förberedelserna när bruden är hos frissan. Ni kanske vill att fotografen ska möta upp er och fota porträtt av brud och brudgum före vigseln i kyrkan. Ni kanske också har behov av familjebilder efter bröllopet utanför kyrkan eller någon annanstans. En del av mina kunder har värderat bilderna från bröllopsmiddagen och den efterföljande festen som det viktigaste under en dag med andra tycker att bilderna av paret är det viktigaste. Frågorna är många och en erfaren bröllopsfotograf bör kunna erbjuda möjligheten att hjälpa er med planeringen på er bröllopsdag, eller om ni redan vet vad ni vill, så behöver ni en fotograf som är flexibel nog för att ställa upp på de tider ni satt upp för er stora dag.

För de allra flesta är bildkvalitén viktigast, enligt min erfarenhet. Detta är ju relativt lätt att kolla upp. Gå igenom bilderna på fotografens hemsida. Om du söker speciella bilder som du inte kan se där som ex. festbilder, för att du vill ha en fotograf som kan fånga festen på ett bra sätt, så fråga efter dem.

Priset är en av de stora frågorna för de flesta som väljer bröllopsfotograf. Självklart ska man inte betala mer än vad man har råd med för en fotograf. Men fundera gärna över hur ni prioriterat era utgifter för denna dag. En bekant sa till mig en gång att de hade funderat på att avboka fotografen för att bröllopsklänningen och kostymen blev för dyr. Jag frågade hur mycket de betalade för bröllopsklänningen och kostymen? Priset var ca 30 000:- för både bröllopsklänning och kostym. Ok sa jag. Hur mycket betalar ni för fotografen då frågade jag. 5000:- svarade han. Då tycker jag ni ska fundera över om det är viktigare att ni har en dyr kostym och bröllopsklänning än att någon tar bilder av ert bröllop svarade jag.

Kom ihåg att bilderna efter bröllopet är det ni kan bevara längst inte bara för er själva utan också för kommande generationer. Kostym och bröllopsklänning har snart gått ur modet och blir oftast hängande i garderoben, kanske säljer ni dem så småningom. En del bröllopsgåvor kanske ni har kvar länge men era bilder har ni kvar för livet och ni kan återuppleva er stora dag om och om igen. En del förlitar sig på de foton som andra tar på bröllopsdagen med sina mobiler men tänk då på att en mobilkamera kan inte mäta sig i kvalitet med en riktig kamera. Om ni ska göra en förstoring av en mobilbild så är upplösningen oftast för låg för en stor utskrift. Om ni anlitar en fotograf som tar bilder med bra utrustning så kan ni välja hur stor förstoring ni vill. Att fota ett bröllop och få kvalitetsbilder under en hel dag från morgon till kväll med bibehållen god kvalitet kräver dyr utrustning. Detta är anledningen till att en fotograf tar betalt.

Sist men inte minst vill jag nämna något om avtal. Många fotografer erbjuder inte avtal – en del gör det. Varför ska du ha ett avtal? För att säkerställa att den fotograf du valt kommer enligt avtal. Jomen kanske någon tänker – vi har ju kommit överens med fotografen om antal timmar, upplägg och pris. Att komma överens muntligt är också ett avtal förvisso men ha klart för er att det finns många fotografer som enbart vill tjäna pengar och inte har känsla för service och ansvar. Det är lätt för en fotograf att ringa dagen före bröllop och ge återbud för exempelvis påhittad sjukdom. Ni har ingen tid att kolla upp detta. Nu kanske någon undrar varför skulle fotografen hitta på att de är sjuka. Anledningen är enkel. En del fotografer har hittat en kund som betalar bättre än ni gör. Jag känner till flera fotografer som gör så här. Med ett avtal så slipper ni att stå utan fotograf på en av ert livs viktigaste dagar. Kolla därför alltid fotografen om de erbjuder avtal och fasta priser eller om de vill förhandla om dessa. Det säger något om hur seriös fotografen är. Överhuvudtaget är det en god idé att avgöra vem fotografen är genom att kolla igenom hens erbjudanden. Är informationen genomtänkt och strukturerad? Om inte så kanske detta speglar fotografen.

Lycka till med er stora dag!

Information eller bokning: +46 730412373 mail.karlstad@pixpep.se

Vill du se mina bilder kolla in mitt galleri för bröllop.