Vad är de viktigaste faktorerna för ett vackert porträtt?

Som fotograf har jag genom åren funderat mycket på vad som är viktigt för att kunna ta vackra porträtt av mina kunder. Ju längre jag fotat ju mer har jag insett att det finns många faktorer som påverkar resultatet men också att några av dessa är viktigare än andra.

Vilka är då dessa faktorer? Den viktigaste faktorn för mig är att personen eller personerna är avslappnade framför kameran. Vi kan vara på jordens vackraste plats och samtidigt ha en otroligt vacker solnedgång men om inte den jag fotar är avslappnad framför min kamera så kommer slutresultatet inte att bli bra.  Hur gör man då för att få personen att bli avslappnad framför kameran? Det finns säkerligen lika många lösningar på detta som det finns fotografer. Min metod är att prata med personen före jag börjar fota och lära känna dem lite grann men också för att få dem att tänka på annat om de är nervösa. Många gånger kan det vara tidspressat och du kanske inte hinner prata speciellt länge före det är dags att börja fota men även lite grann går en lång väg. Strax före jag börjar fota så försäkrar jag personen att detta kommer att gå bra om de bara slappnar av och är sig själva. Att de ska vara sig själva och försöka se förbi kameran är ett knep som fungerat bra för mig genom åren vilket såklart har med min personlighet att göra. Jag eftersträvar naturliga porträtt och bilder och då är det viktigt att personen inte försöker göra sig till något de inte är. Ett annat bra knep om personen är nervös är att sätta något i händerna på dem eller be dem göra något med händerna. Nervositet sprider sig gärna till händerna och att få göra något med händerna brukar avleda nervositeten. Samma sak gäller med att få dem att röra på sig. Be dem flytta sig runt på den platsen ni är eller förflytta er till olika platser. Jag vill poängtera att alla är inte nervösa framför kameran så det gäller att känna av var de står före man börjar använda olika knep. Ibland behövs inte det.

Den näst viktigaste faktorn är omgivningen. Jag älskar att leta intressanta, spännande och vackra platser för porträtt. Trots detta vill jag tillägga att omgivningen får inte ta över. Personen eller paret ska alltid stå i fokus och omgivningen ska komplettera bilden. En allt för vacker omgivning tar fokus från personen och distraherar. Jag försöker nästan alltid tona ned omgivningen genom att använda stor bländare och fokusera min kamera på paret eller personen vilket innebär att ex. personen blir skarp men omgivningen blir suddig. Se bilden nedan för exempel.

Detta är också ett bra knep för att kunna fota en person eller ett par i en omgivning som inte är vacker. Dvs om jag fotar paret med en mycket stor bländare så kan de stå på en soptipp utan att det syns speciellt mycket då omgivningen blir väldigt suddig. Se bildexempel nedan och gissa var vi är.

Svaret är att vi fotade i en gammal övergiven industrilokal i Årjäng. Det vita och svarta mönstret du ser bakom kvinnan i bilden är mögel på väggarna som fångar ljuset som strömmar in bakifrån. Det här ett bra exempel på hur man kan använda olika bländare på kameran för att sudda ut en omgivning och göra något som inte är vackert i sig till något som kompletterar den för övrigt vackra bilden på ett bra sätt. Hur suddig du vill ha bilden avgörs av din kamerautrustning och din kamerateknik samt hur personen vill ha bilden.

Den tredje viktigaste faktorn är ljuset. Många fotografer anser att det är den viktigaste men med erfarenhet så har jag lärt mig att manipulera ljuset till min fördel. Vad menar jag med det? Jo jag har alltid med mig externa ljuskällor som blixtar och ledbelysning med mera. Om det är dåligt väder och dåligt ljus ute så kan jag alltid komplettera det med blixtar och annan ljusutrustning såväl inomhus som utomhus. När jag fotograferar bröllop så vill nästan alltid bröllopsparet ta sina porträttbilder mitt på dagen. Detta är den sämsta tänkbara tidpunkten på dagen att fotografera. Ljuset är för starkt helt enkelt. Titta på bilden nedan som exempel.

Bilden är tagen vid 12 tiden på dagen. Bröllopsparet är avslappnat och omgivningen är vacker och det finns gott om ljus om än alldeles för starkt ljus. Som ni kan se på bilden så lyser solen rakt uppifrån och ned vilket skapar starka skuggor under ögonbågarna. Detta foto är ett bra exempel på ett dåligt porträtt av ett brudpar. Till mitt försvar kan jag säga att jag fotograferade denna bild före jag lärt mig att använda externa ljuskällor och andra knep. Hur gör jag då idag när någon vill bli fotad mitt på dagen? Svaret är enkelt. Jag ställer dem i skuggan. Där är det förvisso mörkt men där kan jag lysa upp dem med hjälp av en blixt och en softbox som mjukar upp ljuset. Jämför med nedan bild.

Samma teknik använder jag när personen eller paret vill bli fotade mot exempelvis en solnedgång. De vill ju då ha ljuset och färgerna bakom sig men eftersom ljuset är bakom dem så kommer de automatiskt att bli mörka i ansiktet. Då plockar jag fram blixten och softboxen och belyser dem. Se nedan.

Fotograferar jag då alltid med blixtar. Nej absolut inte. Om jag vill fotografera i naturligt ljus utan blixtar och annan ljusutrustning är morgonen strax efter soluppgång eller kväll strax före solnedgången det självklara valet. Även molniga dagar ger vackert naturligt ljus då solen sprider ljuset genom molnen.

Det finns självklart många andra faktorer som också är viktiga för ett vackert porträtt. Några av dessa är att posera personen eller paret, en annan är att hitta intressanta och ovanliga perspektiv med mera. Jag ska berätta mer om det i en annan artikel.

Information eller bokning: +46 730412373 mail.karlstad@pixpep.se